Welk klimmateriaal voor mijn klus?
Rolsteiger versus ladder en trap versus kamersteiger
Er zijn verschillende soorten klimmateriaal op de markt. Voor iedere klus is er wel het juiste hulpmiddel. Wanneer is een rolsteiger het meest geschikt of kunt u toch beter een kamersteiger, ladder of trap gebruiken? Bij werken op hoogte is belangrijk; de aard van de werkzaamheden, hoe hoog er gewerkt wordt, hoe lang de klus duurt en de plaats van de bezigheid. In deze blog vertellen we meer over de voordelen, nadelen en de mogelijkheden van het materiaal. We hopen u zo verder te helpen met de keuze van het juiste product voor uw handeling.
Stelregel bij werken op hoogte is; gebruik indien mogelijk altijd een steiger. Dit is de meest veilige en stabiele optie. Echter is een rolsteiger gebruiken niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat de ruimte te klein is. Dan kan een kleinere steiger (kamersteiger), ladder of trap uitkomst bieden. Maar met welke regels dient u nog meer rekening te houden? Steigerverkoop.nl legt uit.
Rolsteigers
Rolsteigers zijn een zeer veilige manier om op hoogte te werken, vanwege de kleine kans dat u uw evenwicht verliest terwijl u op de steiger aan het werk bent. Daarnaast biedt een rolsteiger de mogelijkheid om ergonomisch en efficiënt te werken, u hoef niet steeds omhoog en omlaag te klimmen, u loopt over het steigerplatform naar een ander deel van de steiger en u gaat daar weer verder met uw werk. Rolsteigers zijn uitermate geschikt voor langdurige werkzaamheden, zoals het schilderen of renoveren van de gevel. Ze kunnen zowel worden gebruikt voor indoor als outdoor werkzaamheden. Rolsteigers kunnen in een later stadium altijd nog verder uitgebreid worden door het vergroten van de werkhoogte of accessoires toe te voegen.
Rolsteiger voordelen
- Betrouwbare en stabiele werkomgeving op hoogte
- Veel werkgemak door groot werkoppervlak
- Geschikt voor langdurige werkzaamheden
- Efficiënt, veilig en ergonomisch werken
- Eenvoudig te verplaatsen dankzij de wielen
Rolsteiger nadelen
- Hogere aanschafwaarde
- Langere opbouwtijd
- Opbouwen met 2 personen
- Neemt veel ruimte in beslag
- Lastig te vervoeren zonder steigeraanhanger
Kamersteigers
Kamersteigers bieden veelal hetzelfde gemak als een rolsteiger, maar zijn een stuk compacter, hierdoor worden ze vaak binnenshuis gebruikt. Ze zijn ideaal voor langdurige werkzaamheden op hoogte in beperkte ruimtes, te denken aan het witten van een plafond of het stucen van een muur. Dankzij de wielen zijn ze handig naar een andere plaats te verrijden en passen door een deuropening. Deze steigers zijn, net als rolsteigers, verder uit te breiden. Daarnaast bestaan kamersteigers uit één vouwdeel, waardoor ze snel gebruiksklaar zijn. Kamersteigers dienen volgens de Arbowet in enkele gevallen door twee personen opgebouwd te worden; bij professioneel gebruik en een platformhoogte > 2,5 meter.
Kamersteiger voordelen
- Betaalbaar (vanaf € 209,-)
- Veilige werkplek
- Makkelijk verplaatsbaar
- Ruimte voor gereedschap en materialen op het platform
- Verder uit te breiden met hoogte en accessoires
Kamersteiger nadelen
- Niet passend voor alle ruimtes
- Kleiner werkoppervlak dan een rolsteiger
- Montage door 2 personen
Trappen
Er zijn verschillende soorten trappen op de markt; bordestrappen, dubbele trappen en huishoudtrappen, elk met eigen sterke punten. Zo heeft een bordestrap een ‘bordes’ waar op gestaan kan worden en waar kleine materialen zoals een schroevendraaier, verfblik of kwasten op geplaatst kunnen worden. Dubbele trappen zijn aan beide kanten te betreden, waardoor de trap niet gedraaid hoeft te worden. Huishoudtrappen zijn ideaal voor in de keuken of om iets uit een (hoge) kast te pakken. Een persoon mag maximaal 2 uur per dag op een trap staan en mag alleen gebruikt worden voor lichte en snelle werkzaamheden. Een trap mag gebruikt worden als een rolsteiger niet mogelijk is, bijvoorbeeld door ruimtegebrek.
Trappen voordelen
- Stabiel hoger staan
- Vlot gebruiksklaar, alleen uitklappen
- Vrijstaand te gebruiken (zonder muur)
- Handig voor korte klusjes
Trappen nadelen
- Grotere kans op valgevaar
- Minder stabiliteit
- Kleiner bereik, vaker verplaatsen
- Weinig plaats voor gereedschap
Aluminium ladders
Ladders zijn met name geschikt om te gebruiken als overbrugging naar een dak, gevel of andere hoger gelegen delen. In het uiterste geval mag er slechts kortstondig op gewerkt worden, mits er geen andere veilige optie mogelijk is. Reformladders zijn vrijstaand te gebruiken in de A-stand, waardoor geen muur of ander object nodig is om tegenaan te staan. Telescopische ladders zijn zeer compact in te schuiven en in te stellen op elke gewenste hoogte. Schuifladders of opsteekladders bestaan uit meerdere ladders en kunnen worden uitgeschoven voor meer werkhoogte. Daarnaast zijn er nog vouwladders, deze kunnen tevens vrijstaand gebruikt worden en dankzij de telescopische poten ook op oneffen ondergrond, zoals op een trap. In verband met uw eigen veiligheid mag er per persoon maximaal 1 uur per dag op een ladder gestaan worden.
Ladders voordelen
- Direct gebruiksklaar, niet opbouwen
- Geschikt voor kleine/smalle ruimtes
- Licht in gewicht, makkelijk tilbaar
- Neemt weinig ruimte in beslag bij opslag
- Zelfs te gebruiken in een trapgat (ongelijke ondergrond)
Ladders nadelen
- Niet geschikt om langdurig mee te werken
- Vaker verplaatsen dan een rolsteiger of kamersteiger
- Geen plaats voor gereedschappen of materialen
- Minder stabiliteit en evenwichtig staan
- Meer gevaar voor van de ladder vallen
We hopen u met deze tips & tricks een duidelijk beeld te geven van de mogelijkheden binnen de aluminium klimmaterialen. Heeft u nog vragen? Onze experts beantwoorden ze graag! Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via 085-273 5892 of [email protected]