Voorkom het omvallen van rolsteigers
Tips tegen het omvallen van rolsteigers
Het omvallen van een rolsteiger is om meerdere redenen gevaarlijk, niet alleen voor de mensen die aan het werk zijn op de steiger, maar ook voor omstanders en voorbijgangers. Een omgevallen rolsteiger kan veel schade aanrichten. Daarom is het van groot belang om het risico op ongevallen te beperken en de rolsteiger correct op te bouwen, te stabiliseren en indien nodig te verankeren aan een muur. Alleen op deze manier en met behulp van de juiste accessoires zijn rolsteigers beschermd tegen omvallen, omwaaien of kantelen. Een juist opgebouwde rolsteiger waarbij de verplichte veiligheidsvoorschriften in acht genomen zijn kantelt, valt of waait niet om.
Tips om het omvallen te voorkomen
- Correcte opbouw van de rolsteiger volgens handleiding
- Juiste omgangsvormen met de rolsteiger
- Alleen gebruik bij goede (weers)omstandigheden
- Stabiliseren door middel van stabilisatoren
- Verankeren aan een daarvoor geschikte muur of gevel
Regelmatig komen er nieuwsberichten voorbij van omgevallen of omgewaaide bouwsteigers die een grote ravage achterlaten en in enkele gevallen lopen mensen zelfs letsel op. Ieder jaar worden er ongeveer vijfendertig ernstige ongevallen met rolsteigers gemeld bij de Inspectie Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW).
Enkele redenen waarom rolsteigers kunnen omvallen
- De rolsteiger is verkeerd opgebouwd
- De rolsteiger is niet compleet (bijvoorbeeld ontbrekende schoren)
- De onderdelen zijn versleten, beschadigd of vervuild
- De steiger staat op een ongelijke, vervuilde of gladde ondergrond
- Gebruik bij verkeerde weersomstandigheden (zoals harde wind)
- Het niet waterpas en op de rem zetten voor gebruik
- Geen of foutieve stabilisatie en verankering van de steiger
- De afstand tussen de rolsteiger en de gevel is te groot
- Het beklimmen van de rolsteiger aan de buitenkant
- Verkeerde belasting op de steiger
Het correct opbouwen van een rolsteiger
Een veilige en stabiele rolsteiger begint bij het opbouwen. Tijdens het opbouwen van de steiger dient er altijd een handleiding van de fabrikant bij de opbouwplaats aanwezig te zijn. Tevens hoort de instructie in een voor de bouwer begrijpelijke taal te zijn opgesteld. Op de rolsteigers van Euroscaffold zit steevast een sticker met enkele opbouw- en gebruiksaanwijzingen. Mochten er toch vragen ontstaan, neem dan contact op met een ervaren en gespecialiseerde steigerbouwer. Wij hebben professionele steigerinstallateurs in dienst die graag meedenken en eventueel op locatie komen om te helpen met de opbouw van de steiger.
Volgens de Arbowet dient een aluminium rolsteiger met minimaal twee personen opgebouwd te worden. Vergeet niet na het opbouwen te controleren of alle onderdelen aanwezig zijn, doe dit ook als de rolsteiger onbeheerd gestaan heeft. Dit kan gemakkelijk door middel van een checklist.
Het is belangrijk om regelmatig na te gaan of de steigeronderdelen vrij zijn van vuil, verf, modder, olie, sneeuw en/of ijs. Daarnaast is het voor professioneel gebruik verplicht om de rolsteiger jaarlijks te laten keuren door een gecertificeerde keurmeester. Bij deze check-up wordt onder andere gekeken of de rolsteiger compleet is, de onderdelen niet beschadigd zijn en of de steiger schoon is.
Verplaatsen van een opgebouwde rolsteiger
Voor een rolsteiger of kamersteiger verplaatst mag worden dient deze vrij te zijn van losse materialen zoals bouwmaterialen en/of gereedschappen. Daarnaast mag een rolsteiger absoluut niet verplaatst worden als er één of meerdere personen op de steiger staan. Hierdoor kunnen zowel de personen op de steiger als de rolsteiger zelf uit balans raken. Let ook op dat er voldoende hoogte is om de steiger te verplaatsen en de weg vrij is om de rolsteiger te verrijden. Houdt de maximaal toegestane hoogte van de steigerfabrikant aan waarop de steiger veilig te verrollen is, mits hier niets over aangegeven staat is een steigerhoogte van maximaal 4 meter de norm.
Rolsteigers die buiten opgesteld staan mogen verplaatst worden bij een maximale windkracht van 4 op de schaal van Beaufort. Alle steigeronderdelen, inclusief de stabilisatoren, moeten bij het verplaatsen van de steiger op de plek blijven. Er mogen geen leuningen, platformen of schoren verwijderd worden. Probeer de rolsteiger zo min mogelijk op te tillen en blijf zo dicht mogelijk bij de grond. Verplaats een rolsteiger uitsluitend over een vlakke, draagkrachtige en stabiele ondergrond.
Stabiliseren van een rolsteiger
Horizontale en diagonale schoren bieden steigers van binnenuit stevigheid. Stabilisatoren en steigerborging/muurverankering geven noodzakelijke stabiliteit aan een rolsteiger vanaf de buitenkant.
Bij een platformhoogte vanaf 4 meter (oftewel een werkhoogte van circa 6 meter) moeten er stabilisatoren gebruikt worden. In principe moeten er altijd 4 stabilisatoren gebruikt worden, met uitzondering als de rolsteiger op maximaal 15 cm afstand van de gevel staat. Dan volstaan twee stuks zijstabilisatoren. Mocht het niet mogelijk zijn om stabilisatoren toe te passen zijn, bijvoorbeeld in kleine of beperkte ruimtes, dan moet de rolsteiger volgens de regels verankerd worden aan een muur. Vrijstaande rolsteigers zijn mits voorzien van vier stabilisatoren, geschikt voor stahoogtes tot 8 meter buiten en 12 meter binnen. De werkhoogte op de steiger mag nooit worden verhoogd met hulpmiddelen, zoals ladders, trappen, stoelen of andere hulpmiddelen.
Op Steigerverkoop.nl bieden we stabilisatoren van 2 en 3 meter te koop aan vanaf circa € 60,- (exclusief btw) per stuk. Er zijn zowel vaste als uitschuifbare telestabilisatoren verkrijgbaar. De stabilisatoren zijn universeel en te gebruiken voor de meeste professionele rolsteigers van Euroscaffold, Altrex en Skyworks.
Borgen en verankeren van een rolsteiger
Het is wettelijk verplicht om een rolsteiger aan een muur te zekeren bij:
- Outdoor: platformhoogte vanaf 8 meter (75 cm breedte)
- Outdoor: platformhoogte vanaf 11 meter (135 cm breedte)
- Indoor: platformhoogte vanaf 12 meter
- Windkracht 6 of hoger
- Geen ruimte voor stabilisatoren
- Montage van banners en/of zeil op de rolsteiger
Vanaf deze hoogtes en onder deze omstandigheden hoort een rolsteiger elke 4 meter bevestigd te worden door middel van een muuranker. Belangrijk is hierbij dat de gevel of muur in goede staat verkeerd en draagkrachtig is. Bij Steigerverkoop.nl verkopen we een muuranker van Euroscaffold voor
€ 41,00 (excl. btw) per stuk. Deze steigerborging voorkomt het vallen of kantelen van de rolsteiger.
Overige veiligheidsmaatregelen voor rolsteigers:
- Steigervloeren dienen een zelfborgend systeem te hebben tegen opwaaien.
- Plaats een rolsteiger op een veilige plek. Niet op een plek met onverwachts openslaande deuren of op een doorgaande weg. In dat geval dient de opening, weg of loopgang afgezet te worden.
- Uitwijkconsoles kunnen een veilige uitkomst bieden door het werkplatform te verlengen bij een dakkapel of luifel.
Tot slot
Met deze tips kunt ook u ook in de herfst en winter veilig gebruik maken van rolsteigers. Wilt u graag meer informatie om in alle veiligheid op hoogte te werken volgens de wettelijk verplichte eisen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met ons team van specialisten, zij helpen u graag verder. Safety first!