Duurzame aluminium rolsteigers, trappen en ladders?
Duurzaam aluminium, MVO en de stikstofcrisis
Bij Steigerverkoop.nl spreken we regelmatig over duurzame rolsteigers, het woord ‘duurzaam’ kan een dubbele betekenis hebben. Het kan verwijzen naar de lange levensduur van de producten, maar ook naar de milieubelasting. Hoe “groen” zijn aluminium rolsteigers, trappen en ladders eigenlijk? In eerste instantie lijkt aluminium namelijk helemaal geen milieuvriendelijk product. Wat kunnen we verder samen doen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen? En hoe zit het precies met de stikstofcrisis in de bouw?
Alle producten van Euroscaffold zijn TÜV- gecertificeerd. Een TÜV keurmerk geeft aan dat een product voldoet aan de kwaliteitseisen, veilig en/of milieuvriendelijk is.
Klik op de afbeelding voor het certificaat.
Aluminium
Aluminium wordt niet in zuivere vorm in de natuur aangetroffen. Ruim acht procent van de aarde is bestreken met bauxiet, de ertsvorm van aluminium. Om bauxiet van aluminium te maken is zeer veel energie nodig, dit maakt aluminium in eerste instantie heel milieuonvriendelijk. Echter is aluminium eenvoudig te recyclen, met slechts vijf procent van de energie die nodig is voor het genereren van het metaal. Daarnaast is aluminium zeer licht in gewicht, dit maakt het goed te hanteren en makkelijk te vervoeren. Toch is het zeer sterk en buigzaam waardoor het verschillende vormen kan aannemen. Tenslotte heeft het metaal een extreem lange levensduur. Aluminium wordt vanwege de vele voordelen dan ook wel ‘de Koning onder de metalen’ of ‘het metaal van de toekomst’ genoemd.
Euroscaffold fabriek
In de fabriek van Euroscaffold wordt al het restafval aluminium gerecycled. Daarnaast kunnen we u adviseren bij het recyclen van uw afgeschreven aluminium rolsteiger, kamersteiger, gevelsteiger, aanhanger, ladder en/of trap. Neem hiervoor contact op met onze specialisten, zij informeren u graag verder.
Feiten over aluminium
- Ongeveer 8,5% van de aardkorst bestaat uit verbindingen van aluminium
- Circa 95-98% van al het aluminium kan gerecycled worden
- De minimale levensduur van in de bouw gebruikte aluminium is 60 jaar
- Aluminium kan worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies
- 75% van al het aluminium wat ooit is geproduceerd is nog steeds in gebruik
- Aluminium is licht in gewicht, zeer sterk en goed bewerkbaar
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
MVO oftewel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een bedrijfsvoering waar verantwoord wordt omgegaan met mens (people), milieu (planet) en maatschappij (profit). MVO is van belang voor alle bedrijven en organisaties, ook MKB en zelfs ZZPérs kunnen MVO ondernemen. Bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen streven ondernemingen niet alleen naar winst, maar houdt het ook rekening met het effect van de activiteiten op het milieu en de mens, zowel intern (medewerkers), als extern (omwonenden).
Voorbeelden van MVO bij Steigerverkoop.nl en Euroscaffold zijn:
People
- Schone en veilige werkplek voor het personeel
- Aanname personeel met arbeidsbeperking of met minder kansen op de arbeidsmarkt
- Beschikbaar stellen PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) voor medewerkers
- Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling medewerkers, zoals beschikbaar stellen opleidingen
- Steunen van lokale (sport)verenigingen
Planet
- Gebruik van groene energie en spaarlampen
- Afval scheiden op kantoor en op de bouwplaats
- Het recyclen van materialen / restafval
- Papiergebruik minimaliseren en gebruik van papier / verpakkingen met FSC© keurmerk
- Energiezuinig wagenpark (bedrijfsauto’s en bestelbussen)
Profit
- Creëren werkplaatsen en stimuleren economie door productie in eigen land
- Duurzaam inkopen, zoals materialen met een keurmerk
- Blijven innoveren van producten en werkprocessen
- Sponsoring maatschappelijke en goede doelen
Wat is stikstof?
Stikstof (N2) is een gas overal om ons heen (ongeveer tachtig procent van de lucht bestaat uit stikstof), stikstof zelf is niet schadelijk. Het is zelfs een voedingsstof voor bomen en planten. Echter zijn er stikstofverbindingen, zogenaamde stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3), die wel schadelijk zijn voor mens en milieu. De stikstofoxiden komen vooral in de lucht terecht door uitlaatgassen van het verkeer en de uitstoot van industrie. Ammoniak wordt voornamelijk veroorzaakt door dieren in de veeteelt. Slechts een klein deel komt uit overige bronnen zoals de bouw.
Bron: rivm.nl
Stikstof en de bouwsector
De stikstofcrisis raakt ons allemaal, van woningbouwprojecten tot aanleg van wegen en van de maximum snelheid tot het terugdringen van de veestapel. Ruim 18.000 nieuwbouwprojecten liggen compleet stil. Projecten die al gestart zijn kunnen gewoon doorgang vinden, maar nieuwe bouwplannen kunnen vertraagd worden of zelfs helemaal gecanceld. Minder nieuwbouw betekent ook minder werkgelegenheid in de bouw.
De headlines van nieuwsberichten liegen er niet om;
‘Nergens in Europa is de ammoniakuitstoot zo hoog als in Nederland’ - Trouw
‘Reductie stikstof kost bouw mogelijk 70.000 banen, becijferen economen van ABN Amro’ – ANP
‘Kwart woningbouw valt weg door stikstof’ – De Telegraaf
‘Stikstofuitspraak heeft gevolgen voor 18.000 projecten in Nederland – NRC
‘Bouwsector loopt miljarden mis door inperking stikstofuitstoot’ – Nu.nl
Stikstofoxiden en aluminium
Bij het bewerken (lassen) van aluminium komen stikstofoxiden vrij. In de productiehallen van de Euroscaffold fabriek worden medewerkers beschermt tegen deze dampen. Bijvoorbeeld door lashelmen beschikbaar te stellen met een vers luchtsysteem voor toevoer van schone zuurstof. Bij de lasrobots hangen afzuigsystemen om de werkplaats vrij te houden van giftige stoffen.
Een beter milieu begint bij jezelf
Dit was de slogan van een campagne van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (Ministerie van VROM). De campagne liep van circa 1989 tot 1995 en in de reclamespotjes waren bekende Nederlanders te zien die vertelden wat zij deden of gingen doen voor een beter milieu. Deze campagne was gericht op het terugdringen van onze ecologische footprint. Uit onderzoek is gebleken dat de inwoners van Nederland zich daadwerkelijk milieubewuster ging gedragen.